Met deze 3 tips gebruik jij een hondenfietsmand op een veilige manier!

01 Jan Door Nieuwedieren.nl

Zodra het buiten weer wat warmer begint te worden, neemt ook het aantal fietsers toe dat lekker een dagje erop uit gaat. Veel van deze fietsers hebben ook honden, aangezien honden de meest populaire huisdieren in Nederland zijn. Om ervoor te zorgen dat mensen hun trouwe viervoeter mee kunnen nemen, schaffen zij een hondenfietsmand aan. 

Het zal je niets verbazen, maar lang niet iedere hond is meteen gewend aan een fietsmand. Je zal dan ook met een aantal zaken rekening moeten houden, welke wij je hieronder zullen toelichten. Lees snel verder!

Tip 1: Zorg ervoor dat jouw fietsmand het juiste draagvermogen heeft. 

Eén van de eerste tips die wij je mee willen geven, is dat je ervoor moet zorgen dat jouw hondenfietsmand je hond daadwerkelijk kan dragen. Hiervoor kijk je dus naar het maximale draagvermogen dan een bepaald product heeft. Je wilt namelijk voorkomen dat de fietsmand doorbuigt, of nog erger; afbreekt van jouw fiets. 

In onze ervaring hebben fietsmanden die je op je bagagedrager kan bevestigen een groter draagvermogen dan fietsmanden die voorop je fiets bevestigd worden. Ook vind lang niet iedereen het fijn om gewicht aan het stuur te hebben hangen, omdat dit kan trekken wanneer je een bocht maakt. 

Tip 2: Haal voor honden met lange poten een diepere fietsmand en voor honden met korte poten een ondiepe mand

Er zijn bepaalde hondenrassen die relatief lange poten hebben, voor de grootte van hun lichaam. Mocht jij een hond hebben met lange poten, dan is het verstandig om te kijken naar een fietsmand die wat dieper is dan “normaal”. Honden met lange poten hebben namelijk een hogere zittende positie dan honden met korte poten. 

Wanneer je fietsmand dan te ondiep is, zal je zien dat je hond niet fijn in de mand kan zitten tijdens het fietsen. Onze voorkeur gaat uit naar manden die tot ongeveer de bovenkant van de schouders komen, wanneer onze hond in de mand zit. 

Hetzelfde geldt ook voor honden met korte poten. Voor hen hoef je geen hele diepe mand te kopen, aangezien zij anders tegen de mand aan kijken en niet naar buiten kunnen kijken. 

Tip 3: Zorg ervoor dat je hond vast zit in de fietsmand

De laatste tip die wij je mee willen geven, is dat je er altijd voor wilt zorgen dat jouw hond vast zit in de fietsmand. Meestal kan je jouw hond aan een interne korthouder bevestigen, maar sommige fietsmanden hebben bijvoorbeeld ook nog een koepel/dakje erboven. Hiermee voorkom je dat jouw hond opeens uit de fietsmand kan springen, om wat voor reden dan ook. 

Met behulp van de bovenstaande 3 tips kan jij jouw fietsmand op een goede én doordachte manier gebruiken. Wil je meer weten over fietsmanden? Check dan deze hondenblog